ΜΗΝΥΜΑ

ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ...ΚΑΠΑΚΩΝΕΙ..ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΔΕΙΑΖΕΤΕ ΤΑ.....ΒΑΡΗ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΣΑΣ!ΚΑΙΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΕΣΑ ΜΑΣ!ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣΤΕ!!!!....
JellyMuffin.com

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

ΜΑΡΙΑ Η ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΥΡΟΦΟΡΕΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ.




Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη, σύμφωνα με το συναξάρι της Εκκλησίας μας, στη μνήμη της Αγίας Μυροφόρου και Ισαποστόλου Μαρίας της Μαγδαληνής, της «ρόδινης ανατολής»(Ευαγγελία Παπαχρήστου - Πάνου). Ο ίδιος της ο τίτλος, ως Μυροφόρου, επισημαίνει ακριβώς ότι ανήκε στην κατηγορία εκείνη των ευλογημένων και αγίων γυναικών, που κατ’ αρχάς ακολουθούσαν και διακονούσαν τον Ιησού «από των υπαρχόντων αυταίς» (Λουκ. 8, 3) και όταν ήλθε η μεγάλη ώρα ν’ αποδείξουν την αφοσίωσή τους σ’ Αυτόν, τόλμησαν να πορευθούν προς το μνήμα για να μυρώσουν τον Κύριο και Διδάσκαλό τους, όπως ήταν το έθιμο την εποχή εκείνη, αψηφώντας πρακτικές δυσκολίες και την κατακραυγή του γύρω κόσμου. Και ήταν αυτή τους η γενναία στάση που τις έκανε να αξιωθούν να γίνουν μάρτυρες του κενού μνημείου. Η Μαρία η Μαγδαληνή δε, έλαβε προσωπικά η ίδια, σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Ιωάννη (20, 14-18), την εμπειρία της Αναστάσεως του Χριστού, επικοινωνώντας διαπροσωπικά μαζί του κι αναλαμβάνοντας την ιερή αποστολή να ενημερώσει τους Μαθητές ότι είδε αναστημένο τον Κύριο.

Ο ιερός υμνωδός στόλισε την Αγ. Μαρία Μαγδαληνή με ανθισμένα λόγια, υπογραμμίζοντας την αγιότητα και την προσφορά της στην αρχαία Εκκλησία: «Μύρα προσεκόμισας Χριστώ, τεθειμένω μνήματι, και τοις νεκροίς την ανάστασιν, πάσιν εμπνέοντι...», «Επλήσθης συνέσεως πολλής, αληθούς τε γνώσεως, εν τω συνείναι τω κτίσαντι, Μαρία ένδοξε, και αυτού τα πάθη, και την συγκατάβασιν, εκήρυξας λαοίς παναοίδιμε...», «Πρώτη κατιδούσα την θείαν Ανάστασιν... πρώτη και ευαγγελίστρια εδείχθης...»!

Ο σύγχρονος χριστιανός ποιητής Γ. Βερίτης δε, της αφιέρωσε, επίσης, λίγους γλαφυρούς στίχους, για να επισημάνει την ιδιαίτερη θέση της στην Εκκλησία της Αναστάσεως:

«Κι’ ενώ τα δάκρυά της πικρά κυλάνε έξω απ’ το μνήμα,
δίπλα προβαίνει ο κηπουρός και σταματάει το βήμα.
Σήκω, Μαρία, και σπόγγισε τα βουρκωμένα μάτια!
Ακόμη αν δεν ανέβηκε στα ονειρευτά παλάτια,
ροχθίζει γύρω του η χαρά σαν πελαγίσιο κύμα».

Η παράδοση των Μυροφόρων γυναικών διαιωνίζεται μέσα από την ευλογημένη ζωή της Εκκλησίας μας, η οποία ιδιαίτερα εδώ στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας, έχει καθιερώσει να υπάρχει και να λειτουργεί σε κάθε Κοινότητά μας μια ομάδα εκλεκτών, αφοσιωμένων και πιστών Χριστιανών γυναικών, που ονομάζεται Βοηθητική Αδελφότητα Κυριών και Δεσποινίδων, και η οποία συνεχίζει το έργο των πρώτων εκείνων Μυροφόρων γυναικών στις κατά τόπους Κοινότητές μας.

Το έργο των σύγχρονων Μυροφόρων είναι πολλαπλό και ποικίλο. Αφορά δε στην υποστήριξη του ποιμαντικού κι εκκλησιαστικού έργου, στη συνδρομή σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες, κι επίσης στην καλλιέργεια του πνεύματος της αλληλογνωριμίας και της αδελφοσύνης μεταξύ των ομοδόξων μελών της τοπικής Κοινότητας.

Ας ευχηθούμε οι βιβλικές Μυροφόρες να εμπνέουν και να οδηγούν πάντοτε, με το άγιο και ευλαβικό παράδειγμά τους, τις καλές Μυροφόρες των Κοινοτήτων μας, για να επιτελούν με αφοσίωση, αγάπη και σεβασμό το έργο που ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος και Ποιμενάρχης μας κ. Γρηγόριος και η Εκκλησία μας τους έχουν αναθέσει.

Αμήν. Γένοιτο.

Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας
You mi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...